Korisnica projekta je napravila kratki osvrt na studijsko putovanje u Sarajevo.

“Prema planu i programu projekta “Korak prema uspjehu”, predviđen je posjet zaštitnoj radionici TMP u Sarajevu. Od 10. do 12. listopada ove godine u Sarajevo je otputovala grupa od tridesetak osoba.
Nakon dugog puta u četvrtak 10.10. stigla je grupa iz udruga slijepih Sisak, Zagreb i Čakovec u Sarajevo u večernjim satima.
U petak 11.10. posjetili smo TMP, što je i bio cilj ovog putovanja. Pri dolasku su toplo i ljubazno dočekani od strane njihovog direktora i nekih djelatnika. Prvi dio radnog dijela bio je prvenstveno upoznavanje s radom ove zaštitne radionice. Zatim je voditelj projekta “Korak prema uspjehu” Patrick Galeski predstavio sam projekt. Nakon toga su izmjenjene informacije o tome kakva prava i mogućnosti imaju slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
Poslije vrlo korisnog razgovora domaćini su svoje goste proveli kroz svoje radionice.
TMP je zaštitna radionica prvenstveno za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, ali i osoba s nekim drugim oštećenjem. Imaju nekoliko različitih djelatnosti. Tu je štamparija, pržionica i pakirnica kave, pakirnica šećera, pakirnica papirnatih salveta, radionica i trgovina kožne galanterije i nakita, plastenik s povrćem kojeg koriste u vlastitom restoranu i trgovinica mješovitom robom. No ono po čemu su najpoznatiji je njihov potpuno opremljen salon fizikalne terapije. Zaposlenici salona su isključivo fizioterapeuti. Mogu pružiti gotovo potpunu zdravstvenu uslugu fizikalne terapije. TMP postoji već 50 godina i prepoznatljivi su u Sarajevskom kantonu a i šire. Na to su ponosni.
Nakon ručka voditelji navedenih udruga, voditelji projekta te direktori TMP-a i tamošnje škole za slijepe imali su radni sastanak. Ostatak ekipe družio se s nekolicinom njihovih djelatnika kako bi saznali o dnevnim zadacima. Završavajući priču o ovoj zaštitnoj radionici treba reći da ostavlja vrlo impresivan dojam i može poslužiti kao primjer drugima. Grupa se puna dojmova vratila u hotel.
Subota 12.10. bio je dan povratka u Hrvatsku.”